De basis

Een introductie tot de Islam: Geloof, Profeten en Schepper

De Islam is een monotheïstische religie die zich richt op vrede, welzijn en het overgeven aan Allah, de enige Schepper. Dit artikel geeft een beknopte introductie tot de basisprincipes van de Islam, zoals het geloof, de rol van profeten en het concept van de Schepper.

 

De Islam nodigt mensen uit om te geloven in één God, Allah, die verantwoordelijk is voor de schepping van alles. Binnen de Islamitische leer is het belangrijk te erkennen dat alle profeten boodschappers zijn van Allah. Dit betekent dat moslims niet alleen geloven in de profeet Mohammed, maar ook in alle profeten die vóór hem zijn gezonden. 

 

Allah wordt gezien als de enige god en schepper. De Koran, het heilige boek van de Islam, bestaat uit verschillende hoofdstukken, genaamd soera’s. Elke soera bevat meerdere verzen. In één van deze soera’s, Al-Ikhlas, wordt de Schepper als volgt beschreven: “Hij is Allah, de Enige. Hij heeft niemand nodig, terwijl alles en iedereen Hem nodig heeft. Hij heeft niet verwekt en is niet verwekt. En niemand is aan Hem gelijk.” 

 

Volgens de Koran is het logisch dat er een Schepper bestaat, aangezien niets vanzelf ontstaat. Dit idee kan worden geïllustreerd met het voorbeeld van een schilderij: een schilderij ontstaat niet zomaar, maar moet worden gemaakt door een kunstenaar. Op dezelfde manier moet de wereld zijn geschapen door iemand, en dat is Allah, de kunstenaar van de wereld.

 

De Islam is een religie die zich richt op de aanbidding van één God, Allah, en het erkennen van alle profeten die Zijn boodschap hebben verspreid. Het geloof benadrukt de rol van Allah als de enige Schepper en de noodzaak van overgave aan Zijn wil.

Word maandelijks donateur

Draag bij aan onze gemeenschap en help ons bij het versterken van de moslimsamenleving in Den Haag.